سامانه مودیان چیست؟
گسترش و افزایش پیچیدگی سیستم مالیاتی، دولت و اداره مالیات را ملزم به راه اندازی سامانهای برای شفاف سازی و ردیابی صورتحساب و انتقال های کلان و خرد کرده است. سامانه مودیان یک پلتفرم بهینه و کارا برای ثبت صورتحسابهای اشخاص حقیقی و حقوقی است. اما همانند تمام قوانین مالیاتی، سامانه مودیان هم پیچیدگیهای خاص خود را دارد؛ ما در بلاگ پیشوا تلاش کرده ایم که صفر تا صد سامانه مودیان را به زبان ساده برای شما شرح بدهیم. برای گرفتن جواب ” سامانه مودیان چیست؟ ” با ما همراه باشید…
هدف سامانه مودیان چیست؟
اولین مفهومی که درک ساز و کار سامانه مودیان را برای شما ساده میکند هدف سامانه مودیان است. اگر به درستی بدانید که این سامانه با چه هدفی ایجاد شده است، نیمی از راه را رفته اید. در ادامه مهم ترین اهداف سامانه مودیان و فلسفه شروع به کار سامانه مودیان را به ساده ترین زبان شرح خواهیم داد…
مبارزه با فرار مالیاتی
فرار مالیاتی همیشه مهم ترین دغدغه اداره دارایی و مجموعههای ذینفع بوده است، تا جایی که مراجع قضایی احکام بسیار سنگینی را برای مبارزه با فرار مالیاتی در نظر گرفته اند. مهم ترین هدف اتصال به سامانه مودیان، شفاف سازی گردش مالی و صورتحساب ها جهت مبارزه با فرار مالیاتی است. دولت امیدوار است تا با راه اندازی کامل این سامانه، راههای فرار مالیاتی را تا حد زیادی برای متخلفان کاهش دهد.
کاهش خطاهای مرسوم
استفاده فراگیر از سامانه مودیان توسط صاحبان کسب و کار و اشخاص حقیقی موجب میشود تا میزان خطاهای رایج انسانی همانند خطاهایی که توسط ممیز مالیاتی و کارشناسان اداره دارایی صورت میگیرد تا حد زیادی کاهش یابد. دلیل کاهش نرخ خطا نیز تمام اتوماتیک شدن فرآیند ثبت صورتحساب و محاسبه مالیات در آینده ای نه چندان دور خواهد بود.
شفافیت اقتصادی
همانطور که پیش تر به آن پرداختیم، ثبت تمام صورتحساب ها تا حد قابل توجهی راههای فرار مالیاتی و خطاهای انسانی را از بین می برد. اما اگر قانون بتواند به تمام تراکنش های کسب و کار به همراه جزئیات نظارت داشته باشد، ورود پولهای نامشروع با منبع نامشخص به چرخه اقتصاد بسیار دشوار تر از گذشته خواهد شد و این شفافیت اقتصادی، میتواند نقشی اساسی در مبارزه با پولشویی داشته باشد.
عدالت در پرداخت مالیات
مهمترین مشکل مشمولان پرداخت مالیات در دهههای اخیر تبعیض است. گاهی اوقات بعضی از افراد با استفاده از راههای غیرقانونی و یا فرا قانونی میزان پرداخت مالیات خود را تا حد قابل توجهی کاهش می دهند و این موضوع سبب ایجاد اعتراض دیگر اقشار جامعه میشود. سامانه مودیان در تلاش است تا با شفاف سازی صورتحسابها، تبعیض در پرداخت مالیات را کاهش دهد. در صورتی که استفاده از سامانه مودیان تبدیل به یک امر فراگیر و روتین در بین صاحبان کسب و کار شود، راه های غیرقانونی به دلیل نظارت بیشتر و راه های فراقانونی به دلیل نقش کمتر نیروی انسانی تا حد بسیار زیادی کاهش مییابد.
مبارزه با قاچاق کالا و احتکار
اگر دولت بتواند بر ورودی و خروجی مالی تامین کنندگان کالاهای اساسی به صورت کامل نظارت داشته باشدف امکان احتکار کالا و پنهان سازی آن سیستم های نظارتی به امری بسیار دشوار و ناممکن تبدیل خواهد شد؛ همچنین امکان معامله جنس قاچاق به دلیل شفاف نبودن منابع مالی، بسیار سخت تر از گذشته خواهد شد.
پایانه فروشگاهی چیست؟
هر چیزی که امکان اتصال به شبکه پرداخت بانکی، امکان اتصال به سامانه مودیان و ارسال صورتحساب الکترونیکی را داشته باشد یک پایانه فروشگاهی محسوب میشود. دستگاههای کارتخوان، درگاه پرداخت اینترنتی و حساب تجاری اشخاص حقوقی از مهمترین انواع پایانه های فروشگاهی هستند. اهمیت اتصال پایانههای فروشگاهی به سامانه مودیان و استفاده مودیان مالیاتی از پایانههای فروشگاهی، این است که پایانههای فروشگاهی مبدا تمام تراکنشهای مالی به حساب میآیند.
جرائم مالیاتی مروبط به پایانههای فروشگاهی
قانون گذار جرائمی را برای عدم استفاده و یا استفاده نامناسب از پایانههای فروشگاهی نیز در نظر گرفته است که برای اطلاع از قوانین، میتوانید با بلاگ نرم افزار سامانه مودیان پیشوا همراه باشید.
خودداری از استفاده از پایانه فروشگاهی
این امر شمارا به 10 درصد جریمه از تمام تراکنشهای مالی و یا 20 میلیون ریال جریمه محکوم میکند. اگر 10 درصد تراکنش مالی شما بیشتر از 20 میلیون ریال باشد، جریمه ده درصدی برای شما لحاظ میگردد. همچنین در کنار اعمال جریمه، از معافیتهای مالیاتی و مشوقهای دولت نیز در همان سالی محروم میشوید.
پنهانسازی حسابهای اصلی در فعالیت اقتصادی
از آنجایی که معرفی حسابهای غیرواقعی به عنوان پایانه فروشگاهی مصداق بارز فرار مالیاتی است، اداره مالیات جریمه 10 درصدی از میزان فروش کل ( تمام حسابها ) و یا 20 میلیون ریال جریمه نقدی را برای این تخلف در نظر گرفته است. همچنین همانند تخلف قبلی، متخلف از معافیتهای مالیاتی و مشوقهای اداره مالیات در همان سال محروم خواهد شد.
نکات قابل توجه در رابطه با تخلفها و جریمههای پایانههای فروشگاهی
- مبلغ جریمههای درج شده در این قوانین به صورت سالانه و متناسب با نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی توسط سازمان امور مالیاتی تعیین میشود.
- مطابق ماده 191 قانون مالیاتهای مستقیم، سازمان نمیتواند بیشتر از 50 درصد جریمههای صورت گرفته را مورد بخشش قرار دهد.
نحوه ثبت نام در سامانه مودیان
ثبت نام در سامانه مودیان برای اشخاص حقیقی و حقوقی که اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی و کد اقتصادی کرده اند به صورت خودکار توسط سازمان امور مالیاتی کشور انجام شده است و شما میتوانید با مراجعه مستقیم به سایت درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir و وارد کردن اطلاعات ورود خود شامل کد ملی، شماره همراه و کد اقتصادی وارد بخش کارپوشه شوید و جزئیات صورتحسابهای خود را در میز کار سامانه مودیان مشاهده کنید.
ورود به سایت اداره دارایی
وارد وبسیات سازمان امور مالیاتی به ادرس my.tax.gov.ir شوید و اطلاعات ورود خود را وارد کنید. در صورتی که اطلاعات ورود را به خاطر ندارید میتوانید از طریق آدرس my.gov.ir وارد سامانه دولت من شوید و از این طریق به کارپوشه خود دسترسی پیدا کنید. در نظر داشته باشید که ورود به این سامانه تنها با ip ایران امکان پذیر است.
وارد کردن اطلاعات مودی و ایجاد کارپوشه
در این مرحله بر روی ایجاد کارپوشه کلیک کنید و اطلاعات خواسته شده را وارد کنید. سپس شماره تماسی را که به آن دسترسی دارید و متعلق به خودتان است را وارد کنید تا کارپوشه شما ایجاد شود.
دریافت امضای الکترونیک
برای دریافت امضای الکترونیک به وبسایت www.gica.ir مراجعه نمایید و مراحل ثبت نام و احراز هویت را با نهایت دقت انجام دهید. پس از انجام مراحل اهراز هویت یک کد رهگیری به شما داده خواهد شد و شما میتوانید با در دست داشتن این کد و مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت، توکن امضای الکترونیک خود را دریافت کنید.
دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی
مهم ترین کاربرد توکن این است که شما با در دست داشتن این توکن کلید عمومی سامانه مودیان را دریافت کنید. با این کلید میتوانید اقدام به اخذ شناسه یکتا حافظه مالیاتی نمایید. شناسه یکتا یک کد منحصر به فرد و شش رقمی است که سازمان امور مالیاتی کشور به هر یک از مشمولان پرداخت مالیات تخصیص میدهد. در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، مطالعه مقاله شناسه یکتا حافظه مالیاتی چیست؟ را از دست ندهید.